Visual Basic

Visual Basic Ternary If

Herkese merhaba, Visual Basic yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda ternary if kullanımını anlatacağım. Hadi başlayalım !

Ternary if, günümüz dillerinden belkide hepsinde bulunan ve tek satırlık if-else koşulu yazmamızı sağlayan oldukça güzel bir ifade. Visual Basic gibi eski bir dilde ternary if var mı diye merak edebilirsiniz fakat var 😊 Ama günümüz dillerinden alışık olduğumuz gibi değil, ayrıca bi fonksiyon olarak var. Yani aslında doğrudan alıştığımız ternary if yok, onun işlevini gören bir fonksiyon var. Bu fonksiyonun adı da IIf()

Bu fonksiyon 3 tane parametre alıyor ve birincisi şart koşulumuz oluyor. İkinci parametre birinci parametrede verdiğimiz şartın doğru yani true olması durumunda yapılacak işlemi, üçüncü parametre ise false olması durumunda yapılacak işlemi ifade ediyor. Günümüz dillerinde ternary if, bir değişkene yada ifadeye değer atamak istendiğinde 2 farklı ihtimal arasından seçim yapmak için kullanılıyor. Visual Basic’te bulunan IIf() fonksiyonu da tam olarak bu işlevi görüyor. Örneğin form üzerinde bulunan bir TextBox ile kullanıcıdan bir sayı alalım ve bu sayı sıfırdan büyükse “Girdiğiniz sayı sıfırdan büyüktür”, sıfırdan küçükse de “Girdiğiniz sayı sıfırdan küçüktür” şeklinde bir tane messagebox gösterelim. Bu durumda yazacağımız kod şöyle olacaktır;

Dim sayi as Integer
sayi = CInt(textBox1.Text)
MsgBox IIf(sayi > 0, "Girdiğiniz Sayı Sıfırdan Büyüktür", "Girdiğiniz Sayı Sıfırdan Küçüktür")

Bu kodu incelersek eğer; IIf() fonksiyonunun birinci parametresi koşul ifadesini, ikinci parametre koşulun true olması durumunda yapılacak işlemleri, ikinci parametresi ise koşulun false olması durumunda yapılacak işlemleri belirtiyor demiştim. Bu durumda sayi > 0 ifadesi true olursa yani sayi değeri sıfırdan büyük ise “Girdiğiniz Sayı Sıfırdan Büyüktü”, sıfırdan küçük ise de “Girdiğiniz Sayı Sıfırdan Küçüktür” yazan bi messagebox gösterilecektir. Evet Visual Basic ile ternary if kullanımı bu şekilde yapılmakta.

Bu yazımızın da sonuna geldik, tüm Visual Basic yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu