Ubuntu Sql Server Kurulumu

Herkese merhaba, Sql Server yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda Ubuntu’ya Sql Server kurulumunu anlatacağım. Hadi başlayalım !
Sql Server Microsoft tarafından geliştirildiği için ilk olarak Windows işletim sistemine geldi. Fakat özellikle sunucularda Linux’un çok yaygın ve Windows’a karşı ezici bir şekilde daha fazla kullanılmasından sebep olacak ki Linux desteği de getirildi ve artık Sql Server’ı Linux dağıtımlarında da kullanabiliyoruz. Windows’ta herhangi bir program, kütüphane yada uygulamayı setup adını verdiğimiz kurulum dosyasını çalıştırarak kurabiliyoruz fakat Linux’ta o işler öyle değil. Kurulum dosyası üzerinden kurulabilen programlarda var fakat genel olarak uygulamaların çok büyük çoğunluğu terminal yardımıyla dpkg üzerinden kurulmakta.
Sql Server Ubuntu’nun kurulumu ile beraber gelen bir uygulama olmayıp 3. parti olduğu için öncelikle repoyu Ubuntu’nun tanıdığı ve takip ettiği repolar arasına eklememiz gerekiyor. Bunun için terminali açarak öncelikle
sudo sh -c "curl https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc | sudo apt-key add -"
komutunu çalıştırıyoruz. Bu işlem root seviyesinde olduğu için komutun ardından size root şifresini sorabilir, şifreyi girip enter tuşuna basıyoruz. Komutun tamamlanmasının ardından artık repoyu ekleyebiliriz. Bunun içinde yine terminal üzerinden
sudo sh -c "echo deb [arch=amd64] https://packages.microsoft.com/ubuntu/16.04/prod xenial main >> /etc/apt/sources.list.d/sql-server.list"
Bu komut sayesinde Sql Server repoları bilgisayarımıza eklenecek ve bu repolar üzerinden paketleri indirebilecek ve paketlere gelen güncellemeleri görebileceğiz. Repoyu ekledik fakat şu anda bile işletim sistemi repoları görmeyebilir, bunun için paketleri güncellememiz gerekiyor. Bunun için yine terminalden
sudo apt update
komutunu çalıştırıp Ubuntu’ya paket listesini güncellemesini ve repoları yenilemesini istiyoruz. Tüm ön hazırlıklar tamamlandı, artık Sql Server’ı indirebiliriz. Bunun için terminalden
sudo apt install mssql-server mssql-tools -y
komutunu çalıştırıyoruz. Bu komutun ardından Sql Server bilgisayarımıza indirilecek ve kurulacaktır. Kurulum aşamasında Sql Server’ın lisans şartları önümüze gelecek ve bunu kabul etmemizi isteyecektir, aksi halde kurulum yapamayız.

Yes seçeneğini seçiyor ve kurulumun devam etmesini sağlıyoruz.
Kurulum işlemi tamamlandı fakat birde Sql Server’ı yapılandırmamız gerekiyor, yani ön tanımlı kullanıcı olan SA kullanıcısının şifresini belirleme, Sql Server’ın başlatılması ve bilgisayar her açıldığında otomatik olarak başlatılmasını sağlıyoruz. Yapılandırma için terminal üzerinden
sudo /opt/mssql/bin/sqlservr-setup
komutunu çalıştırmamız gerekiyor. Bu komuttan sonra size sırasıyla lisans şartlarını kabul edip etmediğinizi soruyor, Yes diyoruz. SA şifresinin ne olmasını istediğinizi soruyor, şifreyi belirliyoruz. Sql Server servisini başlatmak isteyip istemediğinizi soruyor, y yazarak başlatılsın diyoruz. Ve son olarak Sql Server’ın bilgisayar her açıldığında otomatik olarak başlatılmasını isteyip istemediğinizi soruyor, Sql Server’ı çok kullanacak ve sürekli açık olmasını istiyorsanız y, istemiyorsanız n diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.
Sql Server’ın kurulumu tamamlandı fakat kurulumun başarılı olup olmadığını kontrol etmek isterseniz terminal üzerinden
sudo service mssql-server status
komutunu çalıştırabilirsiniz. Komutu çalıştırdıktan sonra karşınıza

resimdeki gibi active (Running) yazıyorsa kurulum başarıyla tamamlanmış ve Sql Server şu anda çalışıyor demektir, yazmıyorsa bi yerde hata yada eksik yaptınız demektir, en baştan bir daha deneyiniz.
Sql Server’ı kurduk, peki nasıl bağlanacağız diye soracak olursanız cevap yine terminalde 🙂 Terminali açarak
sqlcmd -S localhost -U SA -P sifre
komutunu çalıştırmanız yeterli. Bu komutta sifre kısmına Sql Server’ı kurarken belirlediğiniz SA şifresini girmeniz gerekiyor. Komutu girip enter tuşuna bastığınızda Sql Server’ın kendi terminal öyüzü gelecek ve buradan istediğiniz Sql komutlarını çalıştırabileceksiniz. Tabi herhangi bir programlama dili ile Sql Server’a bağlanmak için o dilin kendi özelliklerini kullanmanız gerekiyor, o zaman terminale ihtiyacınız kalmayacak. E ben Sql Server kurdum fakat her zaman terminalden mi gideceğim bir uygulama yok mu diye soracak olursanız size DBeaver’i tavsiye edebilirim. MySql, OracleDB, MariaDB, Sql Server gibi bir çok veritabanına bağlantı sağlamayı ve neredeyse bütün Sql işlerinizi yapmayı sağlayan bu uygulama çok işinize yarayacaktır. Ayrıca Visual Studio Code kullanıyorsanız Microsoft’un kendi Sql Server eklentisini kullanmanızı da tavsiye edebilirim. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Evet Ubuntu üzerine Sql Server kurulumu bu şekilde idi. Linux kullanıcısı iseniz buradan Linux yazılarımıza, Sql Server kullanıcısı iseniz buradan Sql Server yazılarımıza ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.