Linux

Ubuntu DBeaver Kurulumu

Herkese merhaba, Ubuntu yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda DBeaver kurulumunu anlatacağım. Hadi başlayalım !

DBeaver, açık kaynak olarak Java dili ile geliştirilen MongoDB, Cassandra, Amazon DynamoDB, MySQL, Sql Server, Sqlite gibi birçok veritabanı sistemini destekleyen bir veritabanı aracı ve tamamen ücretsiz. Windows, Linux ve Mac versiyonları da bulunuyor. Ayrıca Eclipse IDE eklentisi de bulunuyor ve bu eklenti sayesinde Eclipse üzerinden doğrudan DBeaver’ı kullanabiliyorsunuz. Fakat şimdi ben DBeaver’ın Ubuntu’ya kurulumunu anlatacağım.

DBeaver’ın Ubuntu’ya kurmak için 3 farklı yolumuz bulunmakta. Bunlardan birincisi Windows işletim sisteminden aşina olduğumuz kurulum dosyasını indirip çalıştırmak ve doğrudan kurulum dosyası üzerinden kurmak. Bunun için buraya tıklayarak .deb uzantılı Debian paketini indirip doğrudan üzerine çift tıklayarak çalıştırın. Sonrasında paket yöneticisi (dpkg) DBeaver’ı bilgisayarınıza kuracak ve gerekli ayarlamaları yapacaktır. İşlemin tamamlanmasının ardından herhangi bir şey yapmaya gerek olmaksızın DBeaver’ı kullanabilirsiniz.

İkinci yolumuz Snap üzerinden kurmak. Snap, özellikle Debian tabanlı Linux dağıtımlarında çokça kullanılan bir uygulama marketi ve bu marketten terminali kullanarak istediğimiz uygulamayı kurabiliyoruz. DBeaver kurmak için ise terminali açarak

sudo snap install dbeaver-ce

komutunu çalıştırmanız yeterli. Komut root yetkisi gerektirdiğinden root şifrenizi girerek Snap üzerinden DBeaver’ı kurabilirsiniz.

Üçüncü ve eski Linux kullanıcılarının çok aşina olduğu yöntem ise doğrudan terminal üzerinden kurulum yapmak. Yani herhangi bir kurulum dosyası olmadan yada Snap gibi marketleri kullanmadan doğrudan terminal komutlarıyla kurulum yapmak. DBeaver Java tabanlı olduğundan öncelikle Java’yı kurmanız gerekiyor. Bunun için terminalden

sudo apt install -y default-jdk

komutunu çalıştırmanız yeterli. Bu komut ile birlikte Ubuntu sürümünüze göre varsayılan olarak ayarlanmış olan Java sürümü indirilecek ve bilgisayarınıza kurulacaktır. Ubuntu 22.04 ve 20.04’te Java 11, 19.04’ten 16.04 versiyonlarına kadar ise Java 8 varsayılan Java versiyonudur, sizin Ubuntu versiyonunuza göre Java sürümü indirilecektir. DBeaver, Ubuntu kurulumu ile beraber gelmeyen 3. parti bir yazılım olduğu için öncelikle repolarını güvenilir repolar listesine eklemeniz gerekiyor. Bunun için terminalden

curl -fsSL https://dbeaver.io/debs/dbeaver.gpg.key | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/trusted.gpg.d/dbeaver.gpg
echo "deb https://dbeaver.io/debs/dbeaver-ce /" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/dbeaver.list

komutlarını sırasıyla çalıştırın. Bu komutlardan sonra Ubuntu, DBeaver repolarını güvenilir repolar arasına ekleyecek ve bu repolar üzerinden program kurmanıza olanak sağlayacaktır. Repoları eklesek bile Ubuntu bazen yeni eklenen repoları görmeyebiliyor ve ilgili repodan herhangi bir indirme yapmak istediğinizde hata veriyor. Bunu önlemek için repo listesini güncelletmemiz gerekiyor. Bunun için terminalden

sudo apt update

komutunu girerek repo listesini güncelletebilirsiniz. Güvenilir repolar bilgisayarınızda /etc/apt/sources.list dosyası ve /etc/apt/sources.list.d klasörü altındaki dosyalarda saklanıyor ve apt komutu ile herhangi bir program kurmak istediğinizde bu dosyalarda kayıtlı repoları tarıyor ve indirmek istediğiniz program kayıtlı repolar arasında ise indirerek kuruluyor. Ama dediğim gibi bir repoyu güvenilir repolar arasına ekleyip hemen ardından o repoyu kullanarak bir program indirmek istediğinizde bazen yeni eklenen repoyu görmediğinden repo listesini güncellettik ve yeni eklediğimiz DBeaver repolarının da görülmesini sağladık.

Repoları da eklediğimize göre artık DBeaver’ı kurabiliriz. Bunun için terminalden

sudo apt install dbeaver-ce

komutunu girmeniz yeterli. Bu komutun ardından DBeaver bilgisayarınıza indirilecek ve kurulacaktır. Ayrıca yapmanız gereken herhangi bir şey yok. DBeaver’ı kurduktan sonra programlar arasında DBeaver yazarak bulabilir ve açabilirsiniz. Sonrasında kullanmak istediğiniz veritabanı sistemini seçerek onun üzerinde işlemler yapabilirsiniz.

Ubuntu üzerine DBeaver kurulumu bu şekilde yapılmakta, tüm Ubuntu yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu