Linux

Ubuntu Android Studio Kurulumu

Herkese merhaba, Ubuntu yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda Ubuntu’ya Android Studio kurulumunu anlatacağım. Hadi başlayalım !

Ubuntu’ya Android Studio kurmak için 4 farklı yol bulunmakta fakat hepsinde de Android Studio’yu çalıştırabilmek için bilgisayarınızda Java’nın kurulu olması gerekiyor. Java, Ubuntu kurulumu ile beraber gelmediği için öncelikle bilgisayarınıza Java kurmanız gerekmekte. Ubuntu’ya Java kurulumu yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Java kurulumundan sonra artık Android Studio kurulumuna geçebilirsiniz. Android Studio kurmak için 4 farklı yolumuz bulunmakta dedim ya, şimdi sırayla bu yolları görelim.

Birinci Yol: Ubuntu Software Kullanmak

Ubuntu Software, bilgisayarınıza kurmak istediğiniz birçok programın olduğu bir market ve bu markette Android Studio’da bulunmakta. Ubuntu Software’i açıp Android Studio araması yaparak Android Studio bulabilir ve kurabilirsiniz.

İkinci Yol: snap Kullanmak

snap, tıpkı apt gibi bir kurulum aracı ve Snap Store üzerinde bulunan programları bilgisayarınızda terminal üzerinden snap komutuyla beraber kurabiliyorsunuz. Bilgisayarınızda snap yüklü değilse o zaman onuda apt ile kurmamız gerekiyor. Bunun için bir tane terminal açarak aşağıdaki komutu girerek snap’i kurabilirsiniz:

sudo apt install snapd

Bu komutun tamamlanmasının ardından snap ile Android Studio kurabilirsiniz. Bunun için yine terminal üzerinde şu komutu girmemiz gerekiyor;

sudo snap install android-studio --classic

Bu komutun ardından Android Studio bilgisayarınıza kurulacaktır, programlar arasından kendisini görebilirsiniz.

Üçüncü Yol: Zip Paketi İle Kurmak

Burada wget kullanarak Android Studio’yu bilgisayara kurduktan sonra var olan dosya yapısını indirmemiz gerekiyor. Sonuçta bilgisayarınıza bir program kurduğunuzda o program /usr/bin altında bir klasör oluşturarak kendi dosyalarını oraya kopyalıyor fakat o kopyaladığı dosyaları başka bir yere koyarak o yoldan da çalışmasını sağlayabiliriz. İşte şimdi bizde Android Studio’nun kurulumdan sonra /usr/bin altına çıkartacağı dosyaları indireceğiz. Bunun için de wget komutunu kullanacağız. wget komutu, Ubuntu kurulumu ile beraber gelen bir komut ve internetten dosya indirmemizi sağlıyor. Android Studio’yu wget ile kurmak için ise şöyle bir komut girmemiz gerekiyor;

wget https://dl.google.com/dl/android/studio/ide-zips/3.1.4.0/android-studio-ide-173.4907809-linux.zip

Bu komut tamamlandıktan sonra yani Android Studio dosyaları zip olarak indirilmekte, yani doğrudan açamayacağız. Bu yüzden öncelikle zip’ten çıkarmamız gerekiyor. Bunun için unzip adındaki bir komuttan faydalanacağız. Bu komut zip dosyasından dosyaları istediğimiz bir yola çıkartmakta.

sudo unzip android-studio-ide-173.4907809-linux.zip -d /opt/

Bu komutun ardından Android Studio dosyaları /opt yoluna çıkarılacaktır. Bundan sonra /opt/ altındaki android-studio klasörü içindeki bin klasöründe bulunan studio.sh dosyasını çalıştırarak Android Studio’yu açabilirsiniz. Shell dosyasını çalıştıracağımız için çalıştırma işlemini de terminal üzerinden yapmamız gerekiyor.

cd /opt/android-studio/bin/
./studio.sh

komutlarını sırasıyla çalıştırarak Android Studio’yu çalıştırabilirsiniz.

Daha hızlı bir yol isterseniz de studio.sh dosyasından /bin klasörü altında kısayol oluşturabilirsiniz. Bunun için terminal üzerinden şöyle bir komut girmemiz gerekiyor;

sudo ln -sf /opt/android-studio/bin/studio.sh /bin/android-studio

Bu işlemden sonra artık terminal üzerinden sadece android-studio komutunu girerek Android Studio’yu çalıştırabilirsiniz.

Dördüncü Yol: Elle İndirme

Android Studio, resmi olarak JetBrains tarafından desteklenmektedir ve Ubuntu’ya yüklemek oldukça kolaydır. İlk olarak, Android Studio’nun en son sürümünü resmi web sitesinden indirin.İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, indirdiğiniz dosyayı açın ve kurulum işlemini başlatın.

Android SDK Kurulumu

Android Studio, Android uygulama geliştirme için gereken tüm araçları içeren bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Bununla birlikte, Android SDK’nın da ayrı olarak yüklenmesi gerekmektedir. Android Studio’nun ilk açılışında, Android SDK’nın yüklü olmadığını belirten bir uyarı alacaksınız. Bu uyarıya “OK” seçeneğiyle yanıt verin ve “SDK Manager” açılacaktır.

Android SDK’nın yüklenmesi gereken platform sürümlerini ve diğer bileşenleri seçerek “SDK Manager” üzerinden yükleyebilirsiniz. İşlem tamamlandığında, Android Studio’nun Android SDK’yı otomatik olarak tanıyacağından emin olabilirsiniz.

Bu makalede, Ubuntu’ya Android Studio kurulumunu adım adım anlattık. İlk olarak, Java JDK’nın yüklenmesi gerektiğini belirttik ve sonra Android Studio’nun nasıl indirileceği ve kurulacağı hakkında bilgi verdik. Son olarak, Android SDK’nın nasıl yükleneceği hakkında bilgi vererek, Android uygulama geliştirme ortamının nasıl kurulacağını tamamladık. Artık Android Studio’nun kullanıma hazır olduğunu ve mobil uygulama geliştirme sürecine başlayabileceğinizi unutmayın.

Evet Ubuntu’ya Android Studio kurulumu bu şekilde yapılmakta. Tüm Ubuntu yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu