Sql Server

Sql Server abs Fonksiyonu

Herkese merhaba, Sql Server yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda abs() fonksiyonundan bahsedeceğim. Hadi başlayalım !

abs, İngilizce’de absolute kelimesinin kısaltması ve mutlak değer anlamına geliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere abs() fonksiyonu aldığı float tipindeki bir parametrenin mutlak değerini döndürüyor. Parametre olarak gönderilen sayı negatif ise pozitif halini, pozitif ise kendisini ve sıfır ise de sıfır döndürüyor. Parametre olarak gönderdiğimiz sayı noktalı yada tam sayı olabilir, her türlü çalışır kendisi 🙂

Örneğin -5, 4, -12312.4444 sayılarının mutlak değerini hesaplayalım;

select abs(-5), abs(4), abs(-12312.4444);

Sorguyu çalıştırdığınızda şöyle bir çıktı göreceksiniz;

sql server abs fonksiyonu 1
Sql Server abs Fonksiyonu

Tüm fonksiyonlarda olduğu gibi abs() fonksiyonu da CRUD sorgularında, trigglerda, viewlarda, stored procedurelerde ve fonksiyonlarda kullanılabiliyor. CRUD sorgularında create ve update sorgularında sütun seçme ve where ile kriter oluşturma, delete sorgusunda where ile kriter belirtme ve insert sorgularında ise veri olarak eklenebiliyor. Örneğin int tipte sayfaSayisi, varchar tipte kitapAdi ve int tipte id sütunları olan kitaplar tablosunun olduğunu varsayalım. Bu tabloya abs() fonksiyonunu kullanarak birkaç sorgu gönderelim;

select * from kitaplar where abs(kitapSayisi) > 100;
delete from kitaplar where abs(id) = 10;
update kitaplar set kitapAdi = 'Sefiller' where abs(sayfaSayisi) = 250;

Bu sorguların birincisinde kitapSayisi değerini abs() fonksiyonundan geçirip 100’den büyük olanları getirdik. İkinci sorguda id değerinin mutlak değeri 10 olanları sildik ve üçüncü sorguda ise sayfaSayisi değerinini mutlak değeri 250 olan kitapların kitapAdi değerini Sefiller yaptık.

Evet Sql Server’da abs() fonksiyonunun kullanımı bu şekilde. Tüm Sql Server yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu