Node.JS

Node.Js Web Sitesine İstek Gönderme 2

Merhabalar, Node.JS derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu dersimizde Node.JS ile web sitesine istek göndermeyi anlatacağım. Hadi başlayalım !

Bu yazımı bilgisayarınızda Node.JS kurulu olduğunu düşünerek devam ediyorum, kurmadıysanız Windows için buraya, Linux için buraya ve MacOS için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca Node.Js ile daha önce web sitesine istek göndermeyi farklı bi yolla anlatmıştık. O yazımıza da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şimdi asıl konumuza dönelim.

Öncelikle bir tane Node.Js projesi oluşturmamız gerekiyor. Bunun için terminalden (Windows kullananlar için CMD) proje oluşturmak istediğimiz klasöre geçerek

npm init --yes

komutunu girip işlemlerin tamamlanmasını bekleyelim. Ardından proje klasörü içerisine index.js adında bir tane Javascript dosyası oluşturup dosyamızı açalım.

Bu yazımda ben axios isimli paketi kullanacağım ve bu paket Node.Js ile beraber gelmiyor, 3. parti bi paket ve tabiki indirip kurmamız gerekiyor. Bunun için terminalden

npm i axios

komutunu girip paketin indirilmesini bekleyelim. Paket indirildikten sonra index.js dosyamıza gelip sayfanın en başına

const axios = require('axios');

kod satırını yazalım. Bu satır sayesinde index.js içerisinde axios paketini kullanabileceğiz. axios paketi ile post isteği göndermek için post(), get isteği gönderebilmek için ise get() metodunu kullanacağız ve fonksiyonların her ikiside istek gönderilecek adresin URL’sini ve ayrıca JSON tipinde adrese gönderilecek parametreleri alıyor. Fonksiyonlar Promise tipinde olduğu için fonksiyon sonrasında then ve catch fonksiyonlarıyla kontroller yapabilir ve başarılı yada başarısız olması durumuna göre işlemler yapabiliriz.

Örneğin ben https://jsonplaceholder.typicode.com/todos/1 adresinden rastgele bir JSON verisi çekelim. Örneği ben get metodu için vereceğim fakat post metodunun kullanımıda birebir aynı, sadece get() fonksiyonu yerine post() fonksiyonunu kullanacağız.

axios.get('https://jsonplaceholder.typicode.com/todos/1', {
    'key1': 'value1',
    'key2': 'value2'
}).then((sonuc) => console.log(sonuc)).catch((err) => console.log(err));

Bu örnekte web adresine get isteği gönderiliyor ve istek başarılı olursa gelen cevabı, başarısız olursa da oluşan hatayı ekrana yazdırıyor. Benim yazdığım kodu yazıp çalıştırdığınızda isteğin başarılı olduğunu ve dönen cevabın ekrana yazdırıldığını göreceksiniz 🙂

Evet bu dersimizde bu kadardı, yazdığım kodları daha toplu görünmesi için aşağıya bırakıyorum;

const axios = require('axios');
axios.get('https://jsonplaceholder.typicode.com/todos/1', {
    'key1': 'value1',
    'key2': 'value2'
}).then((sonuc) => console.log(sonuc)).catch((err) => console.log(err));

Tüm Node.Js derslerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu