Node.JS os Modülü

Merhabalar, Node.JS derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu dersimizde os modülü hakkında bilgi vereceğim. os modülü, Operating System yani işletim sisteminin baş harflerinden gelmektedir ve adından da anlaşılacağı üzere işletim sistemiyle alakalı bilgiler vermektedir. Şimdi bende os modülü içerisindeki özellik ve fonksiyonlardan sırayla bahsedeyim.
os.arch(): İşlemci mimarisini verir. 64 bit ise x64, 32 bit ise x86 döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.cpus(): Bilgisayarda bulunan işlemcilerle ilgili bilgileri verir. Her çekirdek için ayrı olmak üzere modeli, frekansı, hız gibi bilgileri döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.endianness(): Verilerin bellekteki sıralamasının kodlamasını verir. LE yada BE döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır. Endian sırası hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
os.freemem(): Bellekteki boş alanı byte cinsinden geri döndürür. Sonrasında dilerseniz KB, MB yada GB’ye çevirebilirsiniz. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.getPriority(): Parametre olarak aldığı PID değerine göre işlemin önceliğini geri döndürür. PID, işletim sistemi üzerinde çalışan proseslere işletim sistemi tarafından atanan eşsiz kimlik numaralarıdır. Elbette her işlemin bir önceliği bulunmaktadır ve bu fonksiyon PID numarası verilen işlemin önceliğini verir.
os.loadavg(): İşletim sistemi tarafından hesaplanan yük ortalamasını döndürür. Sadece Linux ve MacOS işletim sisteminde anlamlı bir veri döndürür, Windows’ta anlamsız olmaktadır. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.networkInterfaces(): Bilgisayarınızda bulunan ağ arayüzleri hakkında bilgiler döndürür. Her bir ağ arayüzü (wlan, eth0 gibi) için netmask adresi, mac, IP adresi gibi bilgileri verir. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.release(): İşletim sisteminin dağıtımının adını verir. Örneğin Ubuntu’da kernel header sürümünü döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.setPriority(): İstenilen PID numarasına göre işletim sistemi üzerinde çalışan prosesin önceliğini belirlemeye yarar. Öncelikler -20 ile 19 arasında değişmelidir. Sadece öncelik değerini alan kullanımı olduğu gibi hem PID numarası hemde öncelik değerini alan kullanımı vardır.
os.totalmem(): Harddiskin toplam boyutunu byte olarak döndürür. Sonrasında istenirse KB, MB yada GB cinsine çevrilebilir. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.type(): İşletim sisteminin adını döndürür. Unix sistemlerde Linux, Windows içinde Windows değerini döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.uptime(): Bilgisayarın açıldığından bu yana kaç saniyedir çalıştığını döndürür. Yeniden başlatma ve açma buna dahildir. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.userInfo(): Şu anda aktif olan kullanıcıyla ilgili uid ve gid değerlerini, shell ve ana dizinin yolunu ve kullanıcı adını döndürür. JSON tipinde dönen sonucun karakter kodlamasının belirlendiği encoding değeri alan kullanımı vardır.
os.version(): İşletim sistemi kernelinin sürüm numarasını döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.tmpdir(): İşletim sisteminin geçici dosyaları depoladığı klasör yolunu döndürür. Windows için %userprofile%/appdata yolunu, Unix için /tmp yolunu döndürür. Herhangi bir parametre almadan kullanılmaktadır.
os.EOL: İşletim sisteminde tanımlı satır sonu karakterini döndürür. Satır sonu karakteri Windows için \n\r, Unix için \n dir.
Evet tüm özellik ve fonksiyonlarımız bu kadardı ve haliyle yazımda burada bitti. Tüm Node.JS derslerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.