Javascript

Javascript Number Fonksiyonları

Herkese merhaba, Javascript yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda Javascript’te Number veritipi fonksiyonlarından bahsedeceğim. Hadi başlayalım !

Javascript’te tüm sayıları Number veritipiyle tutabiliyoruz ve elbette Number veritipinin de fonksiyonları bulunmakta. Şimdi sırayla bu fonksiyonlara bir göz atalım;

toString() Fonksiyonu

Aslında toString() fonksiyonu Number veritipine özel bir fonksiyon değil, Object veritipinden gelen bir fonksiyon. Javascript’te herşey bir Object olduğu için Object veritipine ait bir fonksiyonu Number veritipindeki bir değişkende de kullanabiliyoruz. Bu fonksiyon number tipte bir tane parametre alabiliyor fakat bu parametreyi göndermek zorunlu değil. Parametreyi gönderirseniz sayıyı o tabana çevirir ve veritipini de String yapar, göndermezseniz 10 tabanında String yapar. Parametrenin 2 ile 36 arasında olması zorunludur. Aksi halde “Uncaught RangeError: toString() radix argument must be between 2 and 36” hatası verecektir.

const sayi = 5;
sayi.toString();	// => '5'
sayi.toString(2);	// => '101'

toExponential() Fonksiyonu

Sayının üstel gösterimi kullanılarak yuvarlanmış halini elde edebileceğimiz bu fonksiyon number tipte 1 tane parametre alabiliyor ve bu parametre zorunlu değil. Eğer parametreyi gönderirsek virgülden sonra o parametre kadar alınır. Sayı tam sayı ise parametre kadar sıfır virgülden sonrasına eklenir. Virgülden sonrasında ise en yakın tam sayıya yuvarlama yapılır. Geriye döndürdüğü veri ise artık String tipte olmaktadır. Parametre olarak gönderilen sayının 0 ile 100 arasında olması gerekmektedir. Aksi halde “Uncaught RangeError: toExponential() argument must be between 0 and 100” hatası verecektir.

const sayi1 = 5, sayi2 = 45.3432534;
sayi1.toExponential();	// => '5e+0'
sayi2.toExponential();	// => '4.53432534e+1'

sayi1.toExponential(2);	// => '5.00e+0'
sayi2.toExponential(2);	// => '4.53e+1'

toFixed() Fonksiyonu

Sayının virgülden sonraki kısmını yuvarlamak için kullanılmakta. Number tipinde bir tane parametre alabilmekte ve bu parametre zorunlu değil. Parametreyi göndermezseniz sayıyı en yakın tam sayıya yuvarlar. Parametre gönderirseniz de virgülden sonraki kısmını o parametre kadar basamak yapar. Virgülden sonrasının basamak sayısından daha küçük bir parametre gönderirseniz parametre kadar basamağa düşürür ve yuvarlama yapar. Basamak sayısından daha büyük bir parametre gönderirseniz de virgülden sonrasına basamak sayısı ile gönderdiğiniz parametrenin farkı kadar sıfır ekler. toFixed() fonksiyonunun geriye döndürdüğü değer her zaman String tipinde olmaktadır. Parametre olarak gönderilen sayının 0 ile 100 arasında olması gerekmektedir. Aksi halde “Uncaught RangeError: toFixed() digits arguments must be between 0 and 100” hatası verecektir.

const sayi1 = 5, sayi2 = 45.3432534;
sayi1.toFixed();	// => '5'
sayi1.toFixed(2);	// => '5.00'

sayi2.toFixed();	// => '45'
sayi2.toFixed(3);	// => '45.343'
sayi2.toFixed(9);	// => '45.343253400'

toPrecision() Fonksiyonu

Bu fonksiyonda bir yuvarlama fonksiyonu fakat toFixed() fonksiyonundan farklı olarak tüm sayıda toplam kaç basamağın kalmasını istediğimizi belirtiyoruz. toFixed() fonksiyonunda virgülden sonra kaç basamağın kalacağını belirtiyorduk, toPrecision() fonksiyonunda virgülden öncesi ve sonrasında toplam kaç basamağın kalmasını istediğimizi belirtiyoruz. Elbette gönderdiğimiz parametre tüm basamak sayısından daha küçük ise yuvarlama yapılır, büyük ise sayının sonuna basamak sayısı ile parametre arasındaki fark kadar sıfır eklenir. Geriye döndürdüğü veri her zaman String tipinde olmakta ve parametrenin de 0 ile 100 arasında olması gerekiyor. Aksi halde “Uncaught RangeError: toPrecision() argument must be between 1 and 100” hatası verecektir.

const sayi1 = 5, sayi2 = 45.3432534;
sayi1.toPrecision();	// => '5'
sayi1.toPrecision(3);	// => '5.00'

sayi2.toPrecision();	// => '45.3432534'
sayi2.toPrecision(3);	// => '45.3'
sayi2.toPrecision(11);	// => '45.343253400'

Number.isFinite() Fonksiyonu

Parametre olarak aldığı verinin (herhangi bir tipteki verinin) sonlu olup olmadığını döndürür. Parametre olarak bir sayı gönderilirse ve bu sayı eksi sonsuz yada artı sonsuz arasında bir sayı ise true, diğer tüm durumlarda false döndürür. Örneğin String bir parametrede gönderilebilmekte ve elbette geriye false döndürmekte. Parametre gönderilmezse de false döndürmektedir.

Number.isFinite(5);            // => true
Number.isFinite(true);	// => false
Number.isFinite('Softwaresup.net');	// => false
Number.isFinite(4e2);	// => true
Number.isFinite(0x12)	// => true
Number.isFinite(-Infinity);	// => false

Number.isInteger() Fonksiyonu

Parametre olarak aldığı verinin integer yani tam sayı olup olmadığını döndürür. Parametre olarak gönderilen sayı tam sayı ise true, aksi halde false döndürür. Parametre gönderilmezse false döndürür.

Number.isInteger(10);	// => true
Number.isInteger(011);	// => true
Number.isInteger(0x12);	// => true
Number.isInteger(1.1);	// => false
Number.isInteger('aa');	// => false
Number.isInteger(true);	// => false
Number.isInteger(10 / 0);	// => false
Number.isInteger(Infinity);	// => false

Number.isNaN() Fonksiyonu

Parametre olarak gönderilen değerin NaN yani Not a Number olup olmadığını döndürür. Parametre olarak gönderilen veri NaN ise true, değilse false döndürür. Yani veri sayı ise false, sayı değilse true döndürür de diyebiliriz.

Number.isNaN(1);	// => false
Number.isNaN(34.11);	// => false
Number.isNaN(false);	// => false
Number.isNaN(NaN);	// => true
Number.isNaN(5 / 0);	// => true

Number.MAX_VALUE propertysi

Number veritipinin taşıyabileceği en büyük sayıyı döndürür. Değeri değiştirilemez, yani sadece erişilebilirdir. Bu sayı 1.7976931348623157 * 10308‘dir.

Number.MIN_SAFE_INTEGER propertyisi

-1 * (253 – 1) değerini döndürür.

Number.MIN_VALUE propertysi

Number veritipinin taşıyabileceği en küçük sayıyı döndürür. Değeri değiştirilemez, yani sadece erişilebilirdir. Bu sayı 5 * 10-324‘tür.

parseFloat() Fonksiyonu

Parametre olarak aldığı değeri float veritipine çevirir ve geriye döndürür. Parametre olarak sayı girilmezse NaN döndürür.

parseFloat('1');	// => 1
parseFloat(1e5);	// => 10000
parseFloat(false);	// => NaN
parseFloat(Infinity);	// => Infinity
parseFloat('11ass');	// => 11
parseFloat(0x23b);	// => 571
parseFloat('0x23b');	// => 0

parseInt() Fonksiyonu

Parametre olarak aldığı değeri integer tipine dönüştürür. Parametre olarak noktalı sayı gönderilirse virgülden sonrasını görmezden gelir, tam kısmını geriye döndürür. Sayısal olmayan bir veri gönderilirse de NaN döndürür. Ayrıca ikinci bir parametre ile sayının tabanı belirtilebilir. Yani 8 tabanına çevrilmesini istiyorsanız ikinci parametreyi 8 göndermeniz gerekiyor. Fakat ikinci parametrenin 2-36 arasında olması gerekiyor, aksi halde NaN döndürür.

parseInt('1');  	// => 1
parseInt(1e5);		// => 10000
parseInt(false);	// => NaN
parseInt(Infinity);	// => Infinity
parseInt('11ass');	// => 11
parseInt(0x23b);	// => 571
parseInt('0x23b');	// => 0
parseInt(23.55);	// => 23
parseInt(17, 8);	// => 15

Evet Javascript’te Number veritipine ait fonksiyon bu şekilde. Tüm Javascript yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu