Javascript every Fonksiyonu

Herkese merhaba, Javascript yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda every() fonksiyonundan bahsedeceğim. Hadi başlayalım !
Table of Contents
every() Fonksiyonu Yapısı
every() fonksiyonu dizi fonksiyonlarından birisi ve içerisine aldığı callback fonksiyonda belirtilen şartı dizi elemanlarının hepsinin sağlaması durumunda true, sağlamaması durumunda false döndürmekte. Parametre olarak aldığı callback fonksiyonu ise 3 farklı şekilde kullanılabilmekte. Callback fonksiyonunun birinci parametresi dizinin elemanının kendisini tutuyor ve gönderilmesi zorunlu iken; ikinci parametre dizi elemanının index numarasını ve üçüncü parametre ise dizinin kendisini tutuyor ve ikinci ile üçüncü parametrenin gönderilmesi zorunlu değil. Örneğin bir tane sayısal dizi oluşturalım ve bu dizinin tüm elemanlarının 30’dan küçük olup olmadığına bakalım.
const dizi = [15, 22, 4, 29, 30, 8, 23, 24, 15];
const sonuc = dizi.every(function(eleman) {
return eleman < 30;
});
Kod Açıklamaları
Yazdığımız bu kodun yani every() fonksiyonunun arka tarafında bir tane döngü ile dizi elemanları dönülmekte ve her bir döngü adımında ilgili dizi elemanının callback fonksiyonunda belirttiğimiz şarta uyup uymadığı kontrol edilmekte. Şarta uyduğu müddetçe döngü dönmeye devam etmekte, herhangi bir zamanda şarta uymayan bir dizi elemanı geldiğinde ise fonksiyondan geriye false değeri döndürülmekte. Döngü kesilmeden biterse fonksiyondan true değeri döndürülmekte. Bizim callback fonksiyonu içerisinde dizi elemanının 30’dan küçük olup olmamasını kontrol ettiğimiz için dizinin tüm elemanları 30’dan küçükse true, aksi halde false döndürülecektir.
Arrow Fonksiyon İle Kullanımı
Ayrıca every() fonksiyonunu arrow fonksiyon olarakta yazabiliriz;
const sonuc = dizi.every(eleman => eleman < 30);
Farklı Kullanımları
İkinci ve üçüncü parametreyi de vererek yaptığımız işlemin birebir aynısını şu şekilde de yapabiliriz;
const sonuc = dizi.every((eleman, index, dizi) => dizi[index] < 30);
callback fonksiyon içerisinde dizi[index] diyerek aslında eleman değerine ulaşmış oluyoruz, yani bir üstte yazdığımız kodla aynı işlemi yapmakta. Ben basit örnekler vermiş olsam da dizinin kendisine yada index numarasına erişmeniz gereken durumlar olabilir, o zaman iki yada üç parametreli halini kullanır, aksi halde tek parametreli hali de gayet kullanışlı ve açıkçası bana yetiyor 🙂
Evet Javascript’te every() fonksiyonunun kullanımı bu şekilde olmakta. Tüm Javascript yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.