ElectronJS Nedir

Merhabalar, ElectronJS derslerimize hoş geldiniz !!! 🙂 Bu ders serimizde Javascript kullanarak masaüstü uygulamalar geliştirmeyi anlatacağım, bunun için de ElectronJS kullanacağız. Bu dersimiz giriş yazısı olduğu için öncelikle ElectronJS’in ne olduğundan bahsedelim.
ElectronJS, NodeJS modüllerinden biridir ve kullanabilmek için öncelikle NodeJS kurmanız gerekmektedir. Sonrasında NodeJS paket yöneticisi olan NPM (NodeJS Package Manager) ile normal bir NodeJS modülü kurar gibi kurabilirsiniz.
ElectronJS, açık kaynak olarak geliştirilen ve platformdan bağımsız çalışan bir modüldür, bu özelliği tabiki NodeJS’den gelmekte. Yani NodeJS platform bağımsız olduğu için ElectronJS’de platform bağımsız yapıdadır. ElectronJS, NodeJS yani Javascript kullanarak masaüstü programlar geliştirmeye yaramakta ve en güzel yanı da HTML ve CSS birlikte kullanılabiliyor. Dezavantajı ise, Chromium alt yapısını kullandığı için (yaptığınız uygulamalar Chromium alt yapısını kullanan web sayfalarıdır, derlediğinizde Chrome içine gömülmüş web sitesi açılmaktadır) uygulama boyutu biraz fazla olabilir. Yani örneğin C# ile yaptığınız bir programın setup dosyası 10 MB, çalıştırma klasörü 50 MB oluyorsa, ElectronJS ile geliştirilmiş bir uygulamanın sadece setup dosyası 50 MB olmakta. Çalıştırma klasörünün boyutunu siz düşünün 🙂 Fakat yine de sadece HTML, CSS ve Javascript kullanarak masaüstü programlar geliştirilebildiği için biraz daha ön plana çıkmakta. Örneğin C#’ın kendi kontrollerini bilirsiniz, tek başlarına kullanılınca göze pek iyi gelmiyor ve material design dediğimiz kullanıcı dostu tasarımlar zahmetli olabilmekte. Var olan kütüphane ve frameworkler ya isteneni karşılamıyor, ya da bi hayli maliyetli (örneğin en çok bilinen DevExpress yıllık 2000 $ civarında).
Web tarafında da ücretli framework ve kütüphaneler var elbette fakat Bootstrap, FontAwesome gibi ücretsiz olanlar zaten isteğinizi yeterince karşılayacaktır, ayrıca para harcamanıza gerek yok. Buraya kadar ufak bi bahsettim fakat şimdi sırayla ElectronJS’in avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.
ElectronJS Avantajları
- ElectronJS Hızlıdır: Çünkü az önce de bahsettiğim gibi Javascript alt yapısını kullanıyor ve Javascript’in hızını da bilen bilir 🙂
- ElectronJS Platform Bağımsızdır: Yazımın başlarında da bahsettiğim gibi ElectronJS platformdan bağımsız çalışmaktadır. Yani yazdığınız kod Windows, Linux ve MacOS’ta çalışabilir, işletim sistemleri için ayrım yapmanız gerek yoktur.
- Kodlaması Kolaydır: Her yazılımcının bilmesi gereken HTML, CSS ve Javascript ile yazıldığı için kendine yazılımcıyım diyen herkes yazabilir.
- ElectronJS Çoklu Destek Sağlar: Javascript kullandığımız için Vue, React, Angular gibi farklı frameworkleri de beraberinde kullanabiliriz. Tek yapmanız gereken projeniz içerisinde React, Vue, Angular vs. artık ne kullanıyorsanız onu çağırmak ve sonrasında bam bam bam 🙂
ElectronJS Dezavantajları
- ElectronJS Fazla Yer Kaplar: Kendisi fazla yer kaplamıyor aslında, sonuçta basit (!) bir NodeJS modülü, ne kadar yer kaplatabilir ki dimi ? Fakat ElectronJS ile yapmış olduğunuz uygulamalar fazla yer kaplayabilir. Elbette ekranda Hello World yazdığınız bir program birkaç KiloByte yer kaplayacaktır fakat proje büyüdükçe haliyle diskte kapladığı alanda o oranda artacaktır.
Evet bu yazımızda ElectronJS’e giriş yaptık ve ne olduğundan bahsettik dilerseniz ElectronJS resmi web sitesine buraya tıklayayarak, resmi Github reposuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda buraya kadardı, bir sonraki yazımızda ElectronJS kurulumundan bahsedeceğiz. Tüm ElectronJS derslerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.