C#

C# switch-case Kullanımı

Merhabalar, C# derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu dersimizde gelişmiş programlama dillerinin neredeyse hepsine olan switch-case yapısından bahsedeceğim. Hadi başlayalım !

Öncelikle switch-case yapısının ne olduğundan bahsedelim. switch-case kontrol yapıları için kullanılıyor ve if-else yapısı ile benzer özellikler gösteriyor. if-else yapısında birden fazla şeyi kontrol edebiliyorken, switch-case yapısında bir şeyin farklı kombinasyonlarını kontrol edebiliyoruz. Yani örneğin kullanıcıdan bir sayı aldığımızı varsayalım, if-else yapısında aldığımız sayıdan bağımsız kontroller yapabiliyorken switch-case ile aldığımız bu sayının 1, 2, 3, 4, …olup olmadığını kontrol edebiliyoruz. Kullanım şekli ise, switch içerisinde kontrol edeceğimiz ifadeyi yazıp case ile ihtimalleri yazıyor ve her case’den sonra break ile tıpkı döngü gibi kırıp çıkmamız gerekiyor. Kod akışı yukarıdan aşağıya olduğu için ve her case bir kontrol anlamına geldiği için siz break ile kırıp çıkmazsanız kalan ihtimalleri de kontrol eder ve sağlanan diğer şartları da çalıştırır. Haliyle bu da programın istenmeyen şeyler yapmasına sebep olur. Şimdi örnek olarak az önce bahsettiğim gibi kullanıcıdan bir sayı alalım ve bu sayıyı kontrol edelim.

Console.Write("Sayı Giriniz: ");
int sayi = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
switch (sayi)
{
	case 1:
		Console.WriteLine("Sayı 1'dir");
		break;
	case 2:
		Console.WriteLine("Sayı 2'dir");
		break;
	case 3:
		Console.WriteLine("Sayı 3'tür");
		break;
	default:
		Console.WriteLine("Girdiğiniz Sayı: {0}", sayi);
		break;
}

Bu kodda default diye bir şey kullandım, bu nedir diyecek olursanız şöyle anlatayım; Diyelim ki tüm case’leri denedik ve hiçbiri sağlanmadı, o zaman default ile hiçbir şartın sağlanmadığı durumlarda yapmak istediğimizi yapabiliriz. Bu örneğimizde kullanıcı 1, 2 yada 3’ten farklı bir sayı girerse case 1, case 2 ve case 3 alanları sağlanmadığı için default kısmı çalışacak ve ekrana kullanıcının girdiği sayıyı yazacaktır. case sayısını istediğimiz kadar arttırabiliriz ve default kullanmak zorunda değiliz fakat kullanmamanız halinde Visual Studio bir uyarı vererek kullanmanız yönünde tavsiyede bulunacaktır.

Evet bu dersimizde bu kadardı, tüm C# derslerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.

Skorumuz:
Oy Vermek İçin Tıklayın
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu