C# Setup Yapma

Merhabalar, bu yazımda C# ile yaptığınız projeleri nasıl .exe yani çalıştırılabilir hâle getirebileceğinizi anlatacağım. Hadi başlayalım !
Bir yazılım projesini hangi programlama dili ile yaparsanız yapın hedef işletim sisteminin çalıştırılabilir dosya türüne çevrilmediği sürece farklı bilgisayarlarda çalışmayacaktır. Yani örneğin Python ile bi Debian projesi yaptınız. Normalde Python ve Linux olduğu için terminal üzerinden çalıştırabilirsiniz fakat terminal kullanmayı bilmeyen birisi projenizi çalıştıramayacak veya çalıştırırken çok zorlanacaktır. İşte bunun önüne geçmek için projenizi .deb uzantısına sahip bi dosyaya çevirmeniz gerekiyor. .deb hâline çevirdikten sonra ise artık Debian ve alt yapısı kullanan Linux dağıtımlarında projeniz rahatlıkla çalışabilir. Python ve Linux üzerinden örnek verdim, bu yazımın hedefine pek uymadı fakat mantığını anlamanız için öyle bir örnek verdim. Bu yazımda C# ile hazırladığınız projeyi Windows’un çalıştırılabilir dosya uzantısı olan .exe hâline çevirmeyi anlatıcam.Bunun için ise Advanced Installer adlı uygulamayı kullanacağız. Advanced Installer kullanmamın sebebi sadece C# Winforms yada WPF değil, aynı zamanda Visual Studio eklentisi, Java projeleri, Excel eklentileri gibi birçok projeyi paketleyebilme özelliği bulunmakta. Bu sayede ben C# üzerinden anlatsam bile siz diğer projelerinizi de rahatlıkla paketleyebilirsiniz. E hadi başlayalım artık !
Öncelikle “Advanced Installer” adlı uygulamayı indiriyoruz, burda indirme linkini vermiyorum çünkü ufak bir araştırma ile kolaylıkla bulabilirsiniz. Uygulamayı ilk açtığımızda bizi şöyle bi ekran karşılayacaktır;
Ardından listeden hazırladığınız uygulamanın türünü seçiyorsunuz. Sonra uygulama ve şirket adınızı yazdıktan sonra devam ediyorsunuz.
Uygulama adı: Setup dosyanızın adı yani mesela egitimSetialSetup.exe olmasını istiyorsanız egitimSetialSetup yazmanız gerekiyor.
Şirket Adı: Şirketinizin adı. Mesela Windows’ta fare ile bi uygulamanın üstüne gelince uygulama adı, geliştirici, düzenlenme tarihi vs gibi bilgiler veriyor ya, buraya yazacağınız şirket adı o bilgiler arasında geliştirici alanında görünecektir. Şirketiniz olmasa bile birşey yazma zorunluluğunuz olduğu için herhangi birşey yazıp devam edin.
Fakat şöyle bi detay var; Advanced Installer ücretsiz sürümünde size 14 günlük deneme süresi veriyor ve bu süre içerisinde istediğiniz dosya türünde setup oluşturabiliyorsunuz, fakat deneme sürümü sonunda ücretli sürümü almazsanız sadece msi türünde setup oluşturabiliyorsunuz. msi ile exe arasında neredeyse hiç fark olmadığı için ücretli sürümü almayıp msi türünde paketleme yapmaya devam etmenizi tavsiye ederim. Evet uzantımızı da seçtiğimize göre devam edebiliriz.
Bir sonraki açılan sayfada ise setup bilgilerinizin nereye kaydedileceğini belirliyoruz. Yani siz setup oluşturduğunuzda Advanced Installer projeniz için bilgileri bi yere kaydediyor ve daha sonra tekrardan aynı projeyi düzenlemek yada tekrardan setup yapmak istediğinizde direk bu dosyalar üzerinden yapabiliyorsunuz. İşte bu adımda bu dosyaların nereye kaydedilmesini istiyorsanız o dizini seçip devam edin.
Bir sonraki adım da ise artık projemizin Visual Studio’daki başlatıcı dosyasını seçiyoruz, yani .sln dosyası. .sln dosyamızı da seçtikten sonra devam edebiliriz. Bu adımdan sonra Advanced Installer projeniz hakkında bilgi topluyor. Yani hangi bağımlılıkları var, hangi dosyalar kullanılmış, .NET Framework sürümü kaç gibi uygulamamızda kullanılacak bilgileri topluyor.
Sonrasında Detected configurations bölümünden hem Debug hemde Release seçeneklerini işaretliyoruz. İkisini de işaretlememizin sebebi; C# projeleri hem Debug klasörü hemde Release klasörü üzerinden çalıştırılabiliyor, yani proje dosyalarınız arasından Debug ve Release klasörlerine girerseniz her iki klasörde de projeAdi.exe şeklinde bi .exe dosyası görürsünüz. 2 dosyada birbirinin aynısı olsa da ikisini de setup dosyamızda çağıracağız.
Sonrasında Detected files alanında ise 2 adım öncesinde Advanced Installer’in topladığı bilgilere göre projemizde hangi dosyalar var, hangi bağımlılıklar (DLL dosyaları) var bunları bize gösteriyor ve uygulamamız içine hangilerinin gömülmesini istediğimizi soruyor. Biz tabiki yine hepsini seçiyoruz. .NET Framework olmayan bir bilgisayarda bizim uygulamamız çalışmayacak, olanlarda ise belki sistem bağımlılıklarından biri silinmiştir diye biz yedekte gönderiyoruz ki uygulamamız garanti altında olsun.
Uygulamamızın setup dosyasının adını belirleyip, uygulama kurulduktan sonra masaüstü ve başlat menüsünde kısayol eklenmesini istersek ilgili alanları işaretleyip devam ediyoruz.
Launch application after install seçeneğini işaretleyip açılan dialog penceresinden projemizi seçiyoruz. Configure installation UI alanından birşey değiştirmeden devam ediyoruz çünkü değiştiremiyoruz 🙂
Sonraki adımda setup anında lisans sözleşmesi göstermek istersek Add License Agreement dialog seçeneğini işaretliyor ve .rtf dosyamızı yani lisans sözleşmesi dosyamızı seçiyoruz.
Son dedikten sonra artık belirlediğimiz tüm ayarlamaları görüp setup hazırlama işlemini başlatacabileceğimiz alana geldik. Yaptığımız tüm değişiklikleri kontrol ettikten sonra sol üst kısımdaki Build seçeneğini seçiyoruz.
Build dedikten sonra setup hazırlama işleminiz başlayacak ve kısa bir süre sonra setup dosyanız Belgeler altında bulunan Advanced Installer klasörüne kaydedilecektir.
Setup hazırlama anında hata alırsanız hata sekmesini kapatıp proje dosyalarınıza girerek Debug klasöründe bulunan .exe ve .exe.config dosyalarını Release klasörü içine taşıdıktan sonra tekrardan Build sekmesini tıklayın. Sonrasında işlem başarıyla tamamlanacaktır.
Evet arkadaşlar C# projesini de bu sayede .exe ve setup haline getirebilirsiniz. Ben biraz uzun anlatmış olabilirim, okumaktan da sıkılmış olabilirsiniz fakat hiç yapmamış ve bilmeyen birine göre anlattığım için mazur görün. Zamanla siz de çok hızlı bir şekilde setup hazırlayabileceksiniz emin olun 🙂
Evet bu yazımda bu kadardı, tüm C# derslerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.