C# Küpün Hacmini Hesaplama

Herkese merhaba C# derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu dersimizde küpün hacmini hesaplamayı anlatacağım. Hadi başlayalım !
Bildiğiniz üzere küp, tüm ayrıtları birbirine eşit 3 boyutlu bir şekildir ve 3 boyutlu olduğundan dolayı hacmi hesaplanabilmektedir. Bizde bu yazımızda C# ile küpün hacmini hesaplayan kodu yazacağız. Küpün bir kenarının uzunluğuna a dersek; hacmi a3 formülü ile hesaplanmaktadır. Yani biz küpün hacmini hesaplarken önce kullanıcıdan küpün bir kenarının uzunluğunu alacağız ve sonrasında az önce bahsettiğim formül ile küpün hacmini hesaplayacağız.
Öncelikle kullanıcıdan küpün bir kenarının uzunluğunu alalım ve aldığımız bu değeri double bir değişkende tutalım. double olmasının sebebi, küpün bir kenarının uzunluğu tam sayı olabileceği gibi noktalı sayıda olabilir. Noktalı sayıları da en iyi double tipinde tutabiliriz. O halde kodumuz şöyle olacaktır;
Console.Write("Küpün Kenar Uzunluğunu Girin: ");
double kenar = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
Evet küpün bir kenar uzunluğunu aldık, artık hacmini hesaplayabiliriz.
Küpün hacmini hesaplamak için kullanacağımız a3 formülündeki küpü hesaplamak için iki farklı yöntemimiz var. Birincisi aaa yapmak, yani kenar uzunluğunu 3 kere kendisi ile çarpmak. İkincisi ise C#’ta matematiksel hesaplamaları yapmak için kullanılan Math sınıfı altındaki Pow() fonksiyonunu kullanmak. Bu fonksiyon double türünde iki farklı parametre alıyor ve birinci parametrede kuvveti alınacak sayıyı, ikinci parametrede ise kuvvet değerini istiyor. Kuvveti alınacak sayımız kenar uzunluğu ve kuvvet değerimiz ise 3 olacağından bunuda kullanabiliriz. Ben her iki yoluda anlatacağım ve ilk olarak birinci yoldan başlayalım.
double hacim1 = kenar * kenar * kenar;
Şimdi de aynı işlemi Pow() fonksiyonu kullanarak yapalım;
double hacim2 = Math.Pow(kenar, 3);
Son olarak her iki değeri de ekrana yazalım;
Console.WriteLine("Çarpım Yoluyla Hesaplanan Hacim: " + hacim1);
Console.WriteLine("Math.Pow() Fonksiyonu Kullanılarak Hesaplanan Hacim: " + hacim2);
İki farklı şekilde de console ekranına yazdırdım fakat siz istediğiniz bir tanesini veya her ikisini birden kullanabilirsiniz. Eveett bu yazımızda bu kadardı, tüm C# derslerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.