Bower Kurulumu ve Kullanımı

Merhabalar NodeJS yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazıda bower kurulumu ve kullanımını anlatacağım. Hadi başlayalım.
Bower, NodeJS ile web sitesi yaparken Bootstrap, jquery gibi Javascript, Fontawesome, Ionic gibi CSS, Google Fonts gibi font dosyalarını indirmeye ve projeye eklemeye yarıyor. Yani NPM’in frontend tarafı diyebilirim. Yani örneğin projede Bootstrap kullanacaksınız, NPM ile kurduğunuz zaman bunu kullanmak biraz zor olabilir fakat Bower ile kurduğunuzda doğrudan kullanılabilir olmakta. O yüzden frontend tarafındaki paketleri Bower ile kurmak daha mantıklı olmakta. Bower hakkında bu kadar bilgiden sonra artık geçelim kurulumuna.
Bower, her ne kadar terminal üzerinde çalıştırılabilen bir script dosyası olsa da aslında bir NodeJS modülü fakat NodeJS modülleri de tıpkı komut dosyaları gibi terminal üzerinden çalıştırılabiliyor.
Bower kurmak için bir tane terminal açıp
npm i -g bower
komutunu girmemiz yeterli oluyor. Modülün kurulumunun ardından NodeJS projenizin olduğu dizine terminal ile geçerek
bower init
komutunu çalıştırarak Bower’ı hazır hale getirebilirsiniz.
Yazımın başında da bahsettiğim gibi Bower ile frontend tarafındaki paketleri NodeJS projenize ekleyebiliyorsunuz. Bunun içinde yine terminalden
bower install paket_adı
şeklinde bir komut girmek yeterli oluyor. paket_adı kısmına kurmak istediğiniz paketin adını yazarak kurulumu yapabilirsiniz. Bu komut ile Github repolarını veya CDN, özel web sunucusu gibi diğer projeleri de kurabilirsiniz. Github projesi kurmak için yukarıdaki komutta paket_adı yerine repo_sahibi/repo_adı şeklinde paket adını yazabilirsiniz. Örneğin Masonry paketini Github üzerinden kurmak istiyorsanız
bower install desandro/masonry
komutu yeterli olacaktır. Bir paketin Bower üzerinde olup olmadığına bakmak yani paket araması yapmak içinde
bower search paket_adı
komutunu girebilirsiniz. İndirdiğiniz paketleri ve bu paketlerin bağımlılıklarını görmek için
bower list
komutunu girebilirsiniz. Kurduğunuz paketleri güncelleme işlemi
bower update
komutu ile yapılmakta. İstediğiniz bir paketin resmî web sitesini varsayılan tarayıcınızda açmak için
bower home paket_adı
Son olarak kurmuş olduğunuz paket, Github paketi yada özel sunucudan kurduğunuz paketi projenizden kaldırmak için
bower uninstall paket_adı
komutunu kullanabilirsiniz. Kurduğunuz paketler proje ana dizinindeki bower_components adlı klasöre indirilecektir ve projenizde bu paketleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Evet bir yazımızın daha sonuna geldik, tüm NodeJS yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı günler.